گزارش اردوی پژوهشی مدرسه علمیه فاطمه الزهراء (سلام الله علیها)شهرستان کوهدشت
مدرسه علمیه فاطمه الزهراء سلام الله علیها در راستا تحقق شعار محوری هر طلبه یک پژوهشگر اقدام به برگزاری اردوی پژوهشی به مدت 4 روز در شهر مقدس قم با برنامه های ذیل نموده است:
1- کارگاه مهارت افزایی: نرم افزارهایی محتوایی و ابزاری.
2- نشست اعضای کانون با مسئول کانون ها سرکار خانم بابایی.
3- بازدید از کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی(رحمه الله علیه).
4- مسابقه گزارش نویسی ، آشنایی با آیین نامه کانون ها.
1-کارگاه مهارت نرم افزارهایی محتوایی و ابزاری :
کارگاه مهارت نرم افزارها با حضور استاد نصاری در مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران به مدت 4ساعت برگزارشد.
در کارگاه استاد نصاری ضمن بیان اهمیت و ضرورت آشنایی طلاب با کاربرد فن آوریی اطلاعات درتحقیق و پژوهش به آموزش استفاده بهینه ازاینترنت برای استخراج اطلاعات مفید و مورد نیاز در تحقیقات علمی و سپس به آموزش عملی کار با نرم افزارهای اسلامی به عنوان نمونه کار با نر م افزار جامع الاحادیث پرداختند .
2-نشست اعضای کانون با سرکار خانم بابایی:
در این نشست خانم بابایی مسئول کانون ها به اهمیت و اهداف ایجاد کانون ها در مدارس علمیه خواهران پرداخته و برنامه ها و فعالیت های مورد انتظار از کانون ها را تشریح کردند. در آخر نظر طلاب را در انجام و ارائه طرحهای آتی کانون جویا شدند.
3-بازدید از کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی(رحمه الله علیه):
در این بازدید طلاب با چهار بخش از کتابخانه آشنا شدند:
بخش اول بازدید از مخزن کتابخانه :
در این قسمت کتابهای خطی مولفان مشهور اسلامی جمع آوری شده است. تعداد نسخههاى خطى مجلد شصتهزار عنوان، مشتمل بر بيش از ٣١٠٠٠ با موضوعات مختلفی همچون فقه و اصول، کلام و عقايد، منطق و فلسفه، عرفان و تصوف، حديث، تفسير و علوم قرآن، ادبيات، اخلاق، طبيعيات، تراجم و رجال و درايه، انساب، علوم غريبه و اعد ادو…. می¬¬باشد.
این گنجینه نفیس با تلاش و زحمت فراون حضرت آیت الله مرعشی گرد آوری شده است،تعدادی ازکتابها از پدر بزرگوار ایشان به ارث رسیده است وبخشی دیگر در نجفاشرف با انجام نماز و روزه استيجارى ، حذف يک وعده غذاى روزانه خود و کار کردن شبانه در يک کارگاه برنجکوبى فراهم کردهاند؛بخش ديگر نیز از نخستين روز اقامت در قم تا آخرين روز حيات خود در طول هفتاد سال خريدارى نمودهاند، که بخش عمده اين گنجينه را تشکيل مىدهد؛ بخشى ديگر متولى کتابخانه به دستور پدر در سفرهاى بىشمار خود به شهرها و روستاهاى ايران در طول چهل سال جمع آوری شده و تعدادی هم به صورت هدیه و يا وقف به کتابخانه اهدا شده است.
بخش دوم مرمت وبازسازی کتب:
در این قسمت نسخههاى فرسوده و آسيبديده به روش سنتی یا دستگاههای پیشرفته ترميم و بازسازى مىشود.
بخش سوم مرکز میکرو گرافی:
مرکز میکرو گرافی یا فشرده سازی اطلاعات ابتدا از نسخههاى خطى ميکروفيلم به صورت ٣٥ ميلىمترى تهيه مىشود و از روى آن تصويربردارى مىکنند و پس از جلدسازى به صورت کپى از اصل در مىآيد.
اطلاعات و دادهها از ميکروفيلم ها بر روى ديسکت هاى رايانهاى با استفاده از اسکنر ويژه ی نسخههاى خطى در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد.حتی کسانی که امکان حضور در کتابخانه را ندارند می توانند با دادن سفارش کپی از اطلاعات نسخه های خطی در یافت نمایند.
بخش چهارم بیمارستان کتاب:
در بیمارستان کتاب، کتابهای که به علت نگهداری نامناسب توسط کرمها و حشرات در معرض نابودی قرار گرفته اند به وسیله مواد مخصوصی گند زدایی میشوند و بعد ازمدتی نگهداری در شرایط مناسب مداوا و به قسمت ترمیم و بازسازی و سپس به مخزن کتاب انتقال داده می شوند.
4-مسابقه پژوهشی با عناوین:
الف:گزارش نویسی:
در این بخش از طلاب خواسته شد که گزارش سفر خود را بنویسند که به بهترین گزارش هدایایی داده می شود.
ب:آشنایی با آیین نامه جدید کانون ها:
با طرح دو سوال از آیین نامه کانون ها که موجب آشنایی بیشتر طلاب و تشویق آنها به فعالیت پژوهشی شود.
و در آخر از کلیه مسئولین و اساتید که در برگزاری این اردوی پژوهشی ما را یاری رساندند کمال تشکر را داریم.